Pitajte Lekara

Zatražite besplatan savet
Naš stručni tim je uvek spreman da Vam pomogne

dr Ivana Pušin

Radno vreme ordinacije:

  • ponedeljak od 8h do 16h
  • utorak od 10h do 18h
  • sreda od 8h do 18h
  • četvrtak od 13h do 18h
  • petak od 8h do 14h

Pitajte lekara

Vaša pitanja

Da li će mi posle operacije katarakte trebati naočare?

23.10.2017

Kod većine pacijenata moguće je uraditi proračun i ugraditi sočivo koje će obezbediti dobar vid na daljinu (u šta spada i gledanje televizije) bez potrebe za nošenjem naočara. Pri radu na blizinu pacijent koristi naočare za čitanje. U slučaju ugradnje multifokalnih sočiva pacijenti vide dobro i na daljinu i na blizinu i velika većina nema potrebu za nošenjem naočara.

Da li je pacijent budan u toku operacije katarakte?

23.10.2017

Operacija katarakte se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji tako da je pacijent sve vreme trajanja operacije budan i svestan i gleda u svetlo iznad sebe. Ukapavanjem kapi za anesteziju pre operacije se postiže potpuna bezbolnost procedure.

Da li ostajem u bolnici posle operacije katarakte?

23.10.2017

Savremena ultrazvučna operacija katarakte je postigla takav nivo bezbednosti i efikasnosti da spada u procedure dnevne hirurgije. To znači da pacijent nekih pola sata posle operacije ide kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu. Ne postoji nikakva potreba za ostajanjem u bolnici.

Imam kataraktu na oba oka, ukoliko operišem jedno oko, posle kog vremena može da se operiše katarakta na drugom oku?

23.10.2017

Razmak od nedelju dana između dve operacije katarakte je sasvim dovoljan. Jedino u retkim slučajevima gde je došlo do nekih komplikacija posle operacije katarakte prvog oka, operacija drugog oka se odlaže dok ne dođe do saniranja komplikacija na prvom. Istovremene operacije katarakte oba oka se izbegavaju kako bi se osigurala veća bezbednost procedure.

Koliko traje operacija katarakte i da li je bolna?

23.10.2017

Operacija katarakte traje desetak minuta i potpuno je bezbolna.